Pentru o igiena bucala corespunzatoare sunt necesare pastrarea sanatatii dintilor prin periaj dentar, efectuat dupa masa si extractia dintilor distrusi. Tratamentul cariilor, indepartarea tartrului, inlocuirea lucrarilor incorecte. Cea mai des practicata metoda de spalare pe dinti este periajul orizontal, care prezinta o serie de inconveniente majore:
- resturile alimentare sunt aglomerate astfel in spatiile interdentare
- se favorizeaza retractia paridontiului dezgolindu-se radacina dintilor
- nu se efectueaza un masaj al gingiei
Datorita acestor inconveniente, metoda e indicata numai pentru copii, pentru etapa cand acestia trebuie sa invete sa se spele singuri.
Cea mai eficienta tehnica de periaj este metoda periajului vertical deoarece:
- efectueaza o buna curatire a suprafetelor dentare si a spatiilor interdentare
- activeaza circulatia parodentara, evitand retractia gingiei si dezgolirea radacinii
Periuta se foloseste astfel:
- de sus in jos la dintii superiori
- de jos in sus la dintii inferiori, miscare efectuata din articulatie.
Se periaza astfel fiecare grup de dinti, atat dinspre obraji, cat si dinspre limba si palat, pe fiecare grup cu 10 miscari verticale. Singura modalitate apare la perierea fetelor dinspre limba, cand pozitia periutei trebuie sa fie verticala, iar miscarea se efectueaza la fel: de sus in jos pentru dintii superiori, de jos in sus pentru dintii inferiori.
Se continua apoi cu perierea fetelor de masticatie a dintilor laterali, cu miscari orizontale, dinspre interiorul gurii spre inafara sau invers. Dupa perierea tuturor dintilor se face clatirea gurii cu apa. Se ia apa in gura, se inchid buzele, apa fiind trecuta cu putere printre dinti, apoi se elimina din gura. Clatirea se face de 4-5 ori. Daca efectuati aceasta tehnica corect, periajul nu are cum sa dureze mai mult de trei minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu