luni, 19 iulie 2010

Primii dintisori sau dintii de laptePrimii dintisori sau dintii de lapte

Dintii copilului incep sa se formeze inca din timpul sarcinii (cam din a 6-a sapatmana) si se dezvolta constant pana la varsta de 12 ani.Aceasta dezvoltare a dintilor, are loc pe o perioada extrem de lunga deoarece avem 2 serii de dinti si anume :

-dintii de lapte sau temporari in numar de 20
-dintii permanenti in numar de 32.


Dintii de lapte au un rol important in vorbire si in masticatie, iar dezvoltarea lor sanatoasa asigura o dezvoltare corecta a maxilarelor si a dintilor permanenti.Aceasta dantura de lapte se pastreaza pana la varsta de 6-7 ani cand erup primele masele definitive.

Primii dintisori sau dintii de lapteIn mod normal eruptia dintilor de lapte incepe la 6 luni si se termina in jurul varstei de 3 ani.Dezvoltarea si aparitia dintilor difera de la un copil la altul, astfel ca exista variatii normale ale eruptiei dintilor de lapte determinate de factori diferiti.

Sunt situatii cand dintii erup prematur la 4-5 luni, daca copilul are o greutate mare la nastere sau daca mamica este foarte tanara.La baieti primii dinti apar mai devreme decat la fete.
Eruptia tardiva (sau tarzie) apare de obicei la copii nascuti prematur sau la mamicile cu un numar mare de nasteri.Primii dintisori pot erupe si la 13 luni.

Exista si situatii exceptionale, cand, la nastere sunt prezenti pe arcada un numar de dinti (dinti natali) sau cand acestia erup in primele 30 de zile, dinti neonatali.Cauza acestei anomalii este fie o dezvoltare foarte rapida a germenului dentar, fie o pozitie superficiala.

Este bine de stiut si influenta vitaminelor asupra eruptiei dentare – rolul cel mai important in mineralizarea dintilor il are vitamina D si in lipsa careia, asa cum se intampla in rahitism, se produc intarzieri in eruptia dentara.Vitamina C sau vitamina A pot produce si ele accelerari sau intarzieri ale eruptiei, dupa cum sunt in exces sau in deficit.
Rahitismul, sifilisul congenital si rubeola prenatala sunt insotite de intarzieri mari in eruptia dintilor de lapte ; sindromul Down poate fi insotit si de o secventa neobisnuita, respectiv eruptia primului molar inaintea incisivului lateral.

Simptomele aparitiei primilor dinti:

-gingiile copilului sunt iritate, usor umflate si tari

-salivatie abundenta datorata senzatiei de durere si disconfort ; aceasta hipersalivare are actiune terapeutica pentru ca reduce si limiteaza neplacerile eruptiei dentare

-nevoia copilului de a musca diferite obiecte sau tendinta de a baga mana in gura pentru a-si calma durerea

-stare de neliniste si iritabilitate ; neliniste in timpul somnului ; sunt mai plangaciosi

-lipsa poftei de mancare (nici macar mancarea favorita nu o mai agreeaza)

-stari febrile insotite de tulburari intestinale (varsaturi, diaree)

Ce facem sa diminuam aceste simptome ?

- dati copilului sa muste jucarii reci,care sa fie tinute in frigider nu in congelator,exista jucarii speciale in acest scop si se gasesc la farmacie sau magazine de jucarii;
- masati usor gingiile copilului cu degetul sau cu un gel special care ajuta la calmarea durerii;
- clatiti gura copilului de 2-3 ori pe zi pentru a o proteja de microbi
- este bine sa evitati alimentele si bauturile ce contin zahar sau indulcitori artificiali
- nu expuneti copilul la frig
- nu folositi medicamente sau alte leacuri….asa zisele leacuri babesti, fara acordul medicului.Chiar si banalul paracetamol nu incercati sa il dati pina nu va sfatuiti cu medicul !

Pentru o dezvoltare sanatoasa si o formare corecta a dintilor cereti specialistilor informatii si nu contati pe faptul ca dintii de lapte se schimba si nu necesita ingrijire speciala pentru ca daca nu avem grija de acesti dinti de lapte mai tarziu vom avea mari neplaceri cu dintii permanenti.Sanatatea dintilor permanenti este coditionata de integritatea dintilor de lapte.
Prima vizita la stomatolog se face odata cu aparitia primilor dinti in gura ; si tot atunci trebuie sa incepeti sa va spalati copilul cu periuta pe dinti si sa renuntati la tifon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu