joi, 15 iulie 2010

Chiar daca sunt de lapte, dintisorii lui merita toata atentia ta. Stii sa-i ingrijesti cum trebuie?

Tipete, nervi, somn agitat, pofta de mancare scazuta... A fost un chin si pentru puiul tau, si pentru tine, pana ce perlutele si-au facut aparitia in gurita lui. Chiar daca sunt doar 20 si sunt `de lapte`, sa stii ca nu sunt mai putin importanti! Sunt la fel de valorosi ca si cei permanenti. Ii permit micutului tau sa manance, sa vorbeasca, sa zambeasca si, mai mult de-atat, le pastreaza locul dintilor permanenti.

Atentie la caria de biberon
Cand ii iei prima periuta de dinti? Cat de repede dupa aparitia primului dinte. Chiar daca nu acorzi multa importanta pericolului cariilor cand bebe este inca micut, sa stii ca acesta exista si este mai amenintator decat crezi. Ai vazut vreodata care sunt efectele cariei de biberon? In afara de cele estetice , dintisorii se innegresc si se macina , cel mic trebuie sa suporte uneori dureri crancene, cauzate de infectii. Cum de se ajunge aici? In principal din cauza expunerii frecvente la bauturi dulci, de obicei prin intermediul biberonului, caci din acest motiv se numeste asa. Problemele apar la copiii care sunt obisnuiti sa adoarma cu biberonul de lapte sau ceai indulcit in gura, pentru ca in timpul somnului cantitatea de saliva se reduce, iar lichidul dulce se depune pe dintisori pentru perioade mai lungi si creeaza un mediu favorabil dezvoltarii cariilor.

E mai simplu sa previi
Ca sa-ti protejezi copilul de suferinte

Igiena dintisorilor de lapte

inutile, perie-i perlutele cat mai devreme. La inceput, pentru ca poate sa fie foarte mic cand ii apar primii dintisori, infasoara-ti un deget in comprese sterile sau intr-un prosop curat si umed si curata-i bine. Apoi, cumpara-i o periuta speciala, cu perii moi si o pasta de dinti pentru bebelusi, care contine o cantitate mult mai mica de fluor decat cea pentru adulti. Fluorul, desi protejeaza si intareste smaltul dintilor, este extrem de toxic pentru organism! Cand il speli pe dinti, pune-i o cantitate mica de pasta, cam cat un bob de mazare. Daca il obisnuiesti de mic, n-o sa protesteze niciodata cand il trimiti sa se spele pe dintisori. Nu uita sa-i schimbi periuta la 2-3 luni si imediat dupa o raceala puternica, gripa sau o infectie a cailor respiratorii!



Raspunde Specialistul


Intrebare: Copilul meu nu mai vrea sa manance si este mai plangacios decat a fost pana acum. Are 10 luni si inca nu i-au iesit dintisorii. Ar putea fi acesta motivul pentru care refuza hrana?

Raspuns: La 10 luni, bebelusul isi exprima clar dorintele: alege jucaria preferata si nu pe cea care este langa mana sa, incepe sa asocieze lucrurile cu cuvintele care le desemneaza. E varsta la care caracterul intentionat al atitudinilor sale capata contur. Insa comunicarea copilului prin limbaj incepe abia in al doilea an de viata. Asadar, prin plans, copilul isi atentioneaza parintele ca are o nevoie nesatisfacuta, ca se petrece ceva cu el si are nevoie de ajutor sau ii atrage atentia ca doreste ceva. Unii bebelusi plang pentru ca se simt singuri si traiesc un sentiment de insecuritate, care duce pana la scaderea apetitului. In egala masura, comportamentul micutului poate fi cauzat si de aparitia primilor dintisori, caci simptomele de mancarime sau de durere sunt prezente cu o luna sau doua inainte, iar lipsa poftei de mancare poate fi un semn in acest sens.





Nu uitati să participaţi la "Concursurile BabyOrajel"! Puteţi câştiga 2 pachete de Baby Orajel TwinPack!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu