sâmbătă, 24 iulie 2010

Eruptia dintilor - un chin pentru bebe (si pentru parinti)

Majoritatea parintilor au impresia ca aparitia dentitiei are loc numai in perioada de sugar si consta in umflarea gingiei si dureri inainte si dupa ce dintele erupe. De fapt procesul nu este asa de simplu. Dezvoltarea dintilor de lapte are loc devreme, in viata intrauterina (cam in luna a5a de sarcina), cand ei se formeaza sub gingie pentru a erupe mai tarziu pe masura ce bebe creste.

De regula, primii dintisori apar intre varsta de 6 si 8 luni, dar aceasta perioada poate varia mult in functie de organismul bebelusului. Primii care erup sunt incisivii centrali inferiori si apoi cei superiori, urmati de molari si canini.



Ce se intampla cu dintisorii de la formare pana erup?

In jurul lunii a5a de viata intrauterina incep sa se formeze mugurii dintilor de lapte sub gingie. De aceea, dieta bogata in lactate si legume verzi, care contin calciu, in timpul sarcinii, poate influenta sanatatea dintilor bebelusului.

Cand dintisorii incep sa creasca, ei apasa pe gingia de deasupra si incearca sa o rupa pentru a iesi la suprafata- de aceea eruptia dintilor este atat de dureroasa.

Primii dintisori care erup sunt cei 2 incisivi centrali inferiori, urmati de incisivii centrali si laterali superiori, care nu provoaca dureri foarte mari deoarece sunt micuti si subtiri. In jurul varstei de 1 an isi fac aparitia primii molari, urmati de canini si de ultimii molari pana in jurul varstei de 2 ani. Aparitia molarilor este mult mai dureroasa deoarece acestia sunt mai mari.

Care sunt simptomele eruptiei dintilor?

Bebelusul este agitat, iritat, nu doarme, este rosu la fata, duce toate obiectele la gura si musca cu putere pentru a-si calma durerea, plange si are pofta de mancare diminuata.

Daca apar febra, geata, varsatura, diaree, tulburari ale somnului, acestea nu trebuie puse tot pe seama eruptiei dentare, ci trebuie anuntat imediat medicul pediatru.

http://babyorajel.blogspot.com/2009/10/baby-orajel.html
Baby Orajel Baby Orajel este un gel ce calmează durerile provocate de apariţia primilor dinţişori ale bebeluşilor. Nu conţine alcool şi se aplică pe gingia dureroasă!
Preţ 75 lei
Telefon 0745369612


Ingrijirea dintisorilor

Se stie ca dentitia de lapte este mult mai sensibila decat dentitia permanenta, fiind predispusa frecvent cariilor dentare. Dintisorii si gingiile pot fi sterse inca inainte de varsta la care incepem periajul cu tifon steril imbibat in ceai de musetel sau apa calduta.

Primul examen stomatologic ar trebui sa aiba loc in jurul varstei de 1 an, pentru a descoperi eventualele semne de carie.


Se recomanda inceperea periajului de la 4 luni cu periute speciale, moi si mici si cu pasta de dinti pentru copii; periajul trebuie facut cu apa de la robinet deoarece contine fluor (cea imbuteliata nu contine fluor). Cam la varsta de 2 ani, copilul trebuie sa treaca la un alt model de periuta de dinti, corespunzator varstei, cu manerul mai solid si parul moale si rar.

Specialistii nu recomanda ca micutul sa fie lasat sa adoarma cu biberonul cu lapte sau cu alte lichide dulci, deoarece favorizeaza aparitia cariei de biberon.

Cum se poate ameliora durerea?

Muscatul face bine bebelusului si ii amelioreaza durerea, astfel ca poti sa-i oferi un inel gingival. Si suzeta face minuni, calmand copilul astfel ca ia-ti gandul de a-l dezvata de ea chiar in clipele acestea.

Unii copii prefera sa suga o carpa umeda pentru a-si ameliora durerea, sau sa manace ceva inghetat (o bucatica de fruct inghetat de exemplu). Gheata reduce durerea si umflarea gingiei.

Medicii recomanda Baby Orajel pentru ameliorarea durerilor si calmarea micutului.



Etichete: dureri de dinti, aparitia dintisorilor, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, stomatolog pentru copii, proteze dentare, bebelusi, aparitia dintisorilor, creme de dinti, medicament de dinti, calmare durere, dureri de dinti, aparitia dintisorilor, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, stomatolog pentru copii, proteze dentare, bebelusi, aparitia dintisorilor, creme de dinti, medicament de dinti, calmare durere, dureri de dinti, aparitia dintisorilor, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, stomatolog pentru copii, proteze dentare, bebelus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu