Dupa cum bine stim, dintii copiilor apar inca din stadiul de fat. Mama are un rol foarte important in dezvoltarea dintilor copiilor lor, avand o nutritie sanatoasa. Dieta mamei trebuie sa contina cantitati adecvate de calciu, fosfor, vitamina C si vitamina D. Anumite antibiotice, precum tetraciclina, nu ar trebui lua de catre mama in timp ce ea este gravida, pentru ca acest lucru poate provoca daune dintilor copilului aflat in curs de dezvoltare.
Exista patru etape de dezvoltare a dintilor copiilor:
-prima etapa incepe la fat la aproximativ 6 saptamani. Acum este perioada cand substanta de baza a dintelui se formeaza
-apoi, tesutul care inconjoara dintele se formeaza, in jur de 3 sau 4 luni de sarcina
-dupa ce copilul se naste, urmatoarea etapa are loc atunci cand dintele de fapt iese prin gingie
-in cele din urma, vine Zana Maseluta care ia dintele de lapte al copilului si ii aduce unul nou
Exista multe pareri conform carora dintii de lapte nu sunt importanti, motiv pentru care multi parinti nu le acorda o atentie deosebita. Dr. Nicoleta Statov ne povesteste de ce dintii de lapte sunt pretiosi.
Ideea ca dintii de lapte oricum se schimba si ca de aceea nu trebuie ingrijiti si nici tratati este tot atat de mult raspandita pe cat este de gresita.
Este adevarat ca dintii de lapte au o existenta temporara pe arcadele dentare si ca in cativa ani dupa eruptia lor, acestia se mobilizeaza si cad !(Dintii de lapte se mai cheama si dinti temporari). Primul dinte de lapte se mobilizeaza la 6 ani, iar ultimul la cca. 12 ani. In curand si in mod natural, dintii de lapte sunt inlocuiti de catre dintii definitivi. Datorita acestui fapt -al inlocuirii lor- se acorda, in mod eronat, prea putina importanta ingrijirii si tratarii lor.
Ca si specialisti in domeniul stomatologiei pediatrice, consideram deci important sa promovam si sa argumentam-in contrapartida acestei eronate idei populare - ideea ca dintii de lapte sunt totusi pretiosi!
De ce dintii de lapte sunt pretiosi?
1.Dintii de lapte mentin pe arcada dentara spatiul necesar eruptiei dintilor definitivi. Pierderea prematura a dintilor de lapte poate determina in timp malpozitia dintilor definitivi, si astfel apare necesitatea unor tratamente ortodontice.Una din cauzele principale ale pierderii premature a dintilor de lapte este caria dentara.
2. Toti cei 20 dinti de lapte erup indemni de carie (fara carie). Ingrijiti, intretinuti si mentinuti sanatosi, dintii de lapte asigura copilului confortul si placerea masticatiei oricarui aliment savuros. Daca se imbolnavesc, dintii de lapte vor transmite durere la dulce, durere la masticarea unui fruct proaspat, durere la supa calda sau la inghetata rece.
In consecinta, copilul nu se va putea hrani sanatos si nici nu va cauta placerea masticatiei, el doar va inghiti alimentele. In lipsa masticatiei sanatoase, dintii de lapte vor arata ca “plugul nefolosit si ruginit din curtea bunicului”, adica se vor acoperi de tartru si placa bacteriana, care vor produce carii.
3. Maxilarele (mandibula si maxilarul superior)- pe care stau dintii de lapte, primesc de la acestia, in timpul masticatiei, stimuli de crestere si dezvoltare. In lipsa unei masticatii sanatoase, maxilarele vor ramane insuficient dezvoltate pentru a primi pe cei 32 de dinti definitivi. Riscul de a nu se putea alinia armonios creste, ei ar putea erupe inghesuiti si iata inca un motiv pentru care aparatul ortodontic va fi necesar.
Dintii de lapte pot fi mentinuti sanatosi ?
Da! Parintii sunt principalii responsabili in mentinerea dintilor de lapte in stare buna de sanatate. Pentru asta ei trebuie sa stie, sau daca nu stiu, ei trebuie sa se informeze dintr-o sursa specializata despre cum cariile dintilor de lapte pot fi evitate.Dintii de lapte pot fi protejati, sigilati si tratati?
Da! Dar parintii trebuie sa-l prezinte periodic pe copil la medicul dentist inca de la eruptia primului dinte de lapte. Neglijarea cariilor simple de pe dintii de lapte poate expune copilul la complicarea acestora si la o experienta stomatologica in urgenta-de regula negativa- inainte de varsta la care el poate intelege necesitatea acesteia.
Uram copiilor dv : Dinti de lapte sanatosi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu