duminică, 11 octombrie 2009

Fluorurile si dintii copilului

Ce sunt fluorurile?

Fluorurile exista in mod natural in apa de izvor si sunt compusi ai fluorului, al treisprezecelea dintre cele mai frecvente elemente chimice din crusta terestra. Este stiut ca fluorurile ajuta la prevenirea si chiar oprirea (in fazele timpurii a) cariilor dentare.

Cand apar cariile dentare?

Cariile dentare apar atunci cand bacteriile – care se gasesc in placa de care dentistii sa straduiesc atat de tare sa va scape – descompun zaharurile din alimente. Acest proces produce acizi daunatori care dizolva suprafata de smalt dur a dintilor.

Daca efectul nu este oprit sau tratat, bacteriile pot patrunde prin smalt la tesuturile de dedesubt ale dintilor, provocand cariile. Cariile slabesc dintii si provoaca dureri, duc la pierderea dintilor sau maresc infectia in cazurile cele mai severe.

Ce rol are fluorul si fluorurile?

Fluorurile combat distrugerea dintilor in doua moduri. Intaresc smaltul dintilor, o substanta dura si lucioasa care protejeaza dintii, astfel ca sa reziste mai bine acidului format de placa. De asemenea, fluorurile permit repararea sau remineralizarea dintilor deteriorati de acizi.

Fluorurile nu pot repara cariile, dar pot inversa deteriorarile de nivel redus ale dintilor si astfel pot preveni formarea unor noi carii.

Desi fluorurile fac bine adultilor, sunt critice mai ales pentru dezvoltarea dintilor sanatosi ai copiilor. Si, in ciuda tuturor masurilor luate pentru sanatatea danturii, cariile dentare raman una dintre cele mai frecvente afectiuni ale copiilor.

Conform statisticilor din anul 2000 din Statele Unite, peste jumatate din copiii cu varste intre 5 si 9 ani au avut cel putin o carie sau o plomba, iar cariile au afectat 78% dintre persoanele de 17 ani.

Fluorurile si apa potabila

Din anul 2002, statisticile americane (asteptam sa avem astfel de statistici si pentru Romania) arata ca aproape 66% din populatia Statelor Unite primeste fluoruri in apa curenta de la domiciliu. Apa din anumite zone are un continut natural de fluoruri; in altele fluorurile sunt adaugate in timpul procesarii la uzinele de apa.

Unii parinti cumpara apa imbuteliata pentru copii in loc de a folosi apa de la robinet. Industria aflata in crestere a apei imbuteliate sustine ca apele imbuteliate sunt mai sigure, mai pure, nu au minerale si au gust mai bun, iar acest lucru poate fi adevarat in anumite cazuri.

Dar fluorurile lipsesc din cele mai multe ape imbuteliate. Apa imbuteliata fluorurata este o exceptie – uneori poate fi gasita la raionul de alimente pentru copii din supermarket, etichetata de obicei ca apa pentru bebelusi.


http://babyorajel.blogspot.com/2009/10/baby-orajel.html

Baby Orajel Baby Orajel este un gel ce calmează durerile provocate de apariţia primilor dinţişori ale bebeluşilor.

Preţ 75 lei

Telefon 0745369612


Stiti cumva ce cantitate de fluoruri are apa de la robinet?

Medicul de familie sau dentistul copilului poate sti daca apa din localitatea dumneavoastra are continutul adecvat de fluoruri (intre 0,7 si 1,2 parti de fluoruri la un milion parti de apa). Daca apa curenta provine din sistemul public, ati putea sa va interesati la societatea locala de apa sau la institutia de stat care se ocupa de sanatatea publica (in SUA puteti verifica si online baza de date Environmental Protection Agency's – EPA) asupra continutului apei.

Daca folositi apa de izvor sau apa dintr-o sursa privata, nivelul fluorurilor ar trebui sa fie verificat de un laborator sau o institutie de sanatate publica.

Controversa asupra fluorurilor

Poate ca ati auzit ca adaugarea fluorurilor in apa curenta este periculoasa si daunatoare. Unele grupuri care sustin aceasta idee au publicat rapoarte asupra pericolelor fluorurarii si mentioneaza si avertizarile asupra toxicitatii de pe pasta de dinti, concluzionand ca orice substanta care necesita un asemenea dozaj atent trebuie sa fie periculoasa.

Ca raspuns la pretentiile asupra pericolelor reprezentate de fluorurarea apei, Institutul Natinal de Sanatate din SUA a trecut in revista studiile asupra prevenirii cariilor si politicile publice (de stat), inclusiv fluorurarea. A fost de acord cu activistii impotriva fluorurilor ca multe dintre studiile din acest domeniu sunt de slaba calitate.

Totusi, concluziile sunt ca nivelul neuniform al studiilor nu anuleaza avantajele clare ale fluorurilor. Se crede ca in SUA de exemplu reducerea dramatica a cariilor dentare din ultimiii 30 de ani se datoreaza fluorurarii apei curente, iar parintii si profesionistii ar trebui sa continue sa se asigure ca micutii primesc destule fluoruri pentru a preveni cariile.

Necesarul de fluoruri ale copilului

Si atunci, cat de multe fluoruri ii sunt necesare copilului dumneavoastra? In general, copiii sub 6 luni nu au nevoie de fluoruri. Un control efectuat la 6 luni ofera o sansa grozava de a discuta cu un profesionist despre necesarul de fluoruri al copilului.

Daca traiti intr-o zona in care apa are un contine un nivel scazut de fluoruri, medicul sau stomatologul copilului ii poate prescrie picaturi cu fluoruri, tablete sau vitamine dupa ce copilul implineste 6 luni. Academia Americana de Pediatrie SUA recomanda ca aceste suplimente de fluoruri sa-i fie administrate copilului zilnic intre 6 luni si 16 ani.

Dozajul se va schimba pe masura ce creste copilul. Numai copiii care traiesc in zone cu continut redus de fluoruri in apa sau copiii care beau numai apa imbuteliata nefluorurata ar trebui sa primeasca astfel de suplimente.

Dar pasta de dinti, apele de gura si alte produse care contin fluoruri?

Iata cateva sfaturi pentru parinti de la Baby Orajel:

  • Deoarece copiii mai mici de 3 ani nu pot scuipa bine, este posibil sa inghita multa pasta de dinti in timpul periajului si ar trebui sa fie ajutati la cele doua periaje zilnice.
  • Intrebati dentistul copilului despre tipul de pasta de dinti pe care ar trebui sa o foloseasca copilul sub 3 ani. Multi profesionisti recomanda folosirea pastelor de dinti speciale pentru bebelusi si copii.
  • In Statele Unite, copiii care au peste 3 ani ar trebui sa foloseasca o pasta de dinti ce contine fluoruri pe care este aplicat semnul de aprobare al American Dental Association (ADA).
  • Copiii ar trebui sa foloseasca numai o cantitate de pasta de dinti de marimea unui bob de mazare si sa scuipe cat mai mult dupa periere. Chiar si o cantitate mica de pasta de dinti ofera destule fluoruri pentru protectia dintilor, dar minimizeaza sansele unor efecte secundare provocate de excesul de fluoruri.

In Statele Unite, numai apele de gura clar etichetate „anticavity with fluoride“ (anticarie cu fluoruri) contin fluoruri. Ele sunt reglementate de U.S. Food and Drug Administration (FDA) si sunt aprobate de ADA. Copiii care au sub 6 ani nu ar trebui sa foloseasca aceste ape de gura, deoarece capacitatea lor de a scuipa nu este dezvoltata complet la aceasta varsta.

Totusi, copiii mai mari, care sunt expusi unui risc mai mare de carii, pot beneficia prin folosirea apelor de gura cu fluoruri. Stomatologul copilului poate discuta cu dumneavoastra despre factorii de risc, cum sunt antecedentele din familie, operatiile sau afectiunile parodontale recente, sau existenta unui impediment fizic in perierea regulata si amanuntita a dintilor.

Copiii care au peste 3 ani au cel mai mic risc de a face carii daca primesc regulat fluoruri din apa fluorurata natural sau artificial, in afara perierii regulate cu pasta de dinti fluorurata. Consultati stomatologul copilului inainte de a folosi vreo apa de gura fluorurata sau alte produse in afara pastei de dinti.

Dentistul familiei trebuie consultat

Dentistul familiei sau dentistul pediatru (specializat in tratarea danturii copilului) este o sursa grozava de informatii despre nevoile de ingrijire si de fluoruri ale dintilor. Un dentist va poate ajuta sa intelegeti mai multe despre modul in care fluorurile afecteaza dintii, iar dupa ce apar dintii de lapte ai copilului, ii poate fortifica prin aplicarea regulata a fluorurilor in timpul vizitelor stomatologice.

Excesul de fluoruri

Daca fluorurile sunt bune, de ce sa nu administram copiilor cat mai multe posibil? Ca si in cazul celor mai multe minerale si vitamine, excesul poate fi daunator. Cei mai multi copii primesc cantitatea potrivita de fluoruri in pastele de dinti si apa fluorurata.

Prea multe fluoruri administrate inainte de 8 ani pot duce la fluoroza smaltului, o decolorare sau o patare a dintilor permanenti. Aceasta afectiune este neplacuta, dar inofensiva si poate fi tratata adesea prin proceduri cosmetice.

Cele mai multe cazuri de fluoroza apar la copiii carora le-au fost administrate doze de fluoruri care nu sunt necesare, desi se spala regulat pe dinti cu pasta fluorurata, iar apa pe care o beau contine un nivel adecvat de fluoruri. Folosirea gresita a produselor fluorurate, inclusiv a apelor de gura si a pastelor de dinti, poate si ea sa contribuie la aparitia fluorozei, dar este mai rara.

Intoxicatia cu fluoruri

Foarte rar, intoxicatia cu fluoruri se poate produce cand sunt ingerate mari cantitati de fluoruri intr-o perioada scurta de timp. La copiii sub 6 ani sunt raportate peste 80% dintre cazurile de presupusa supra-ingerare.

Desi in general efectele nu grave, intoxicatia cu fluoruri trimite cateva sute de copii din Statele Unire la saloanele de urgenta in fiecare an.

Simptomele de intoxicatie cu fluoruri

pot include greata, diaree, voma, dureri abdominale, salivatie excesiva sau sete crescuta. Simptomele apar la 30 de minute dupa ingerare si pot dura pana la 24 de ore. Daca banuiti ca micutul ar fi putut manca o cantitate mare de produs fluorurat, chemati salvarea.

Nu uitati sa pastrati pasta de dinti, suplimentele, apele de gura si alte produse care contin fluoruri departe de accesul copiilor sau intr-un dulap incuiat. Ar trebui si sa supravegheati periajele copilului pentru a evita inghitirea pastei de dinti sau a altor produse fluorurate.

Daca aveti intrebari despre continutul de fluoruri al apei curente, produsele fluorurate pe care le foloseste copilul, sau daca primeste prea multe sau prea putine fluoruri, discutati aceste aspecte cu medicul de familie sau cu stomatologul.

Etichete: aparitia dintisorilor, Baby Orajel, BabyOrajel, bebelusi, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, primii dinti, stomatolog pentru copii, erupţie dentară