duminică, 11 octombrie 2009

Erupţia dinţilor la bebeluşi

Erupţia dinţilor poate fi însoţită de anumite probleme, de nopţi nedormite şi de stres. Aceasta este o îngrijorare frecventă a părinţilor, dar în acelaşi timp un proces perfect natural, care creează spaţiul optim pentru erupţia dinţilor permanenţi.

Caracteristicile erupţiei dinţilor

Erupţia este ieşirea dintelui la suprafaţa gingiei, procesul prin care dinţii migrează din osul alveolar, străbat gingia şi ajung în contact cu dinţii de pe arcada opusă. Ordinea şi momentul în care apar dinţii de lapte este determinată genetic, dar depinde şi de factori precum dezvoltarea somatică generală a copilului, hormonii de creştere, aportul de vitamine A, C şi D.

Este indicat ca înainte de erupţia dentară, să cureţi gingiile copilului după fiecare masă cu ajutorul unui tifon înmuiat în apă. Odată cu apariţia dinţilor, poţi folosi o periuţă de dinţi cu păr moale şi pastă de dinţi fluorurată de dimensiunea unui bob de mazăre.

Simptomele erupţiei dinţilor

Simptomele erupţiei dinţilor încep să apară cu aproximativ 2 luni înainte de erupţia propriu-zisă a primului dinte şi continuă intermitent. Micuţul devine capricios, agitat şi nu mai mănâncă normal. Dacă te vei uita în guriţa lui, în anumite zone, gingia este bombată şi roşie, semn ca primul dinte de lapte vrea să erupă, dar nu poate, încă, să străbată stratul gros de mucoasă.

Când apar primii dinţi de lapte?

Erupţia primului dinte de lapte are loc, de obicei, în jurul vârstei de 6 luni, deşi se pot întâlni şi excepţii. Dentiţia primară (cei 20 de dinţi "de lapte") trebuie să apară între 6 luni şi 3 ani, în totalitate. Aceşti dinţi vor cădea între 6 şi 11 ani.


Există bebeluşi care se nasc cu dinţi erupti (se numesc dinţi neonatali), dar aceştia nu rămân pe arcadă, ci se pierd curând după naştere.


Primii dinţi care erup sunt, de regulă, incisivii centrali mandibulari, la aproximativ 6 luni. Urmează apoi cei 4 incisivi superiori. Restul dinţilor vor apărea periodic, de obicei, în perechi de câte doi pe fiecare arcadă, până când cei 20 de dinţi au erupt complet, la vârstă de 2 ani şi jumătate. Cei din urmă dinţi care erup sunt ultimii doi molari.


Setul complet de dinţi de lapte este prezent în gură de la vârsta de 2 ani până la vârsta de 5 ani şi trei luni sau 6 ani.

Regula unei erupţii dentare

La fiecare 6 luni, aproximativ 4 dinţi vor erupe. În cazul în care copilul tău are 12 luni ar trebui să te aştepţi ca dinţi să erupă.
Trebuie să ştii următoarele: dinţii tind să erupă în perechi, dinţii inferiori erup de obicei înaintea celor superiori, la fetiţe erup mai repede; dinţii de pe arcadă erup în perechi, unul în dreaptă şi altul în stânga
La vârstă de 2 sau 3 ani toţi dinţii temporari trebuie să fi erupti. În timpul erupţiei dentare bebeluşii îşi duc mâinile la gură pentru că presiunea degetelor pe gingie île mai calmează durerile.

Rolul mamei pe perioda erupţiei dinţilor

Ca mamă, poţi masa gingiile bebeluşului cu degetul, primele treceri ale degetului pe gingie pot fi puţin inconfortabile, dar ei devin relaxaţi odată cu continuarea masajului. Poţi folosi cu încredere ceaiul de tei, muşeţel sau anason neîndulcite, sau gelurile calmante, special concepute pentru copiii aflaţi în astfel de situaţii. Medicul dentist îţi va recomanda de câte ori şi în ce cantitate să foloseşti zilnic aceste produse. Poţi să-i dai bebeluşului tău jucării speciale, care au fost răcite, pentru a le mesteca: jucării răcite în frigider, inele speciale răcite.

Gelurile (Baby Orajel) pentru erupţia dentară conţin un anestezic uşor şi antiseptic. Procedura presupune aplicarea unei mici cantităţi de gel pe vârful degetului curăţat cu care se masează încet zona afectată a gingiei, maxim de 6 ori pe zi. Păstrează mereu mânuţele copilului cât se poate de curate, pentru că va avea tendinţa să le ducă la gură în permanenţă.



Etichete: aparitia dintisorilor, Baby Orajel, BabyOrajel, bebelusi, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, primii dinti, stomatolog pentru copii, erupţie dentară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu