duminică, 11 octombrie 2009

Erupţia dinţilor- un chin pentru bebe şi pentru tine?

Majoritatea părinţilor au impresia că apariţia dentiţiei are loc numai în perioada de sugar şi constă în umflarea gingiei şi dureri înainte şi după ce dintele erupe. De fapt procesul nu este aşa de simplu. Dezvoltarea dinţilor de lapte are loc devreme, în viaţa intrauterină (cam în luna a 5-a de sarcină), când ei se formează sub gingie pentru a erupe mai târziu pe măsură ce bebe creşte.

De regulă, primii dinţişori apar între vârsta de 6 şi 8 luni, dar această perioadă poate varia mult în funcţie de organismul bebeluşului. Primii care erup sunt incisivii centrali inferiori şi apoi cei superiori, urmaţi de molari şi canini. (dar nu e o regulă)

Ce se întamplă cu dinţişorii de la formare până erup?

În jurul lunii a 5-a de viaţă intrauterină încep să se formeze mugurii dinţilor de lapte sub gingie. De aceea, dieta bogată în lactate şi legume verzi, care conţin calciu, în timpul sarcinii, poate influenţa sănătatea dinţilor bebeluşului.

Când dintisorii incep sa creasca, ei apasa pe gingia de deasupra si incearca sa o rupa pentru a iesi la suprafata- de aceea eruptia dintilor este atat de dureroasa.

Primii dintisori care erup sunt cei 2 incisivi centrali inferiori, urmati de incisivii centrali si laterali superiori, care nu provoaca dureri foarte mari deoarece sunt micuti si subtiri. In jurul varstei de 1 an isi fac aparitia primii molari, urmati de canini si de ultimii molari pana in jurul varstei de 2 ani. Aparitia molarilor este mult mai dureroasa deoarece acestia sunt mai mari.

Care sunt simptomele eruptiei dintilor?

Bebelusul este agitat, iritat, nu doarme, este rosu la fata, duce toate obiectele la gura si musca cu putere pentru a-si calma durerea, plange si are pofta de mancare diminuata.

Daca apar febra, geata, varsatura, diaree, tulburari ale somnului, acestea nu trebuie puse tot pe seama eruptiei dentare, ci trebuie anuntat imediat medicul pediatru.

Ingrijirea dintisorilor

Se stie ca dentitia de lapte este mult mai sensibila decat dentitia permanenta, fiind predispusa frecvent cariilor dentare. Dintisorii si gingiile pot fi sterse inca inainte de varsta la care incepem periajul cu tifon steril imbibat in ceai de musetel sau apa calduta.

Primul examen stomatologic ar trebui sa aiba loc in jurul varstei de 1 an, pentru a descoperi eventualele semne de carie.


Se recomanda inceperea periajului de la 4 luni cu periute speciale, moi si mici si cu pasta de dinti pentru copii; periajul trebuie facut cu apa de la robinet deoarece contine fluor (cea imbuteliata nu contine fluor). Cam la varsta de 2 ani, copilul trebuie sa treaca la un alt model de periuta de dinti, corespunzator varstei, cu manerul mai solid si parul moale si rar.

Specialistii nu recomanda ca micutul sa fie lasat sa adoarma cu biberonul cu lapte sau cu alte lichide dulci, deoarece favorizeaza aparitia cariei de biberon.

Cum se poate ameliora durerea?

Muscatul face bine bebelusului si ii amelioreaza durerea, astfel ca poti sa-i oferi un inel gingival. Si suzeta face minuni, calmand copilul astfel ca ia-ti gandul de a-l dezvata de ea chiar in clipele acestea.

Unii copii prefera sa suga o carpa umeda pentru a-si ameliora durerea, sau sa manace ceva inghetat (o bucatica de fruct inghetat de exemplu). Gheata reduce durerea si umflarea gingiei.

Medicii recomanda Baby Orajel pentru ameliorarea durerilor si calmarea micutului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu