duminică, 15 noiembrie 2009

Dezvoltarea dintilor de lapte la bebelusi

Dintii de lapte, cunoscuti si ca dinti temporari, primari sau dinti ai copilariei reprezinta primul set de dinti din dezvoltarea fiintei umane. Ei se dezvolta inca din faza embrionara de dezvoltarea a fatului si erup (adica pot fi vazuti pe gingii) in copilarie.

In mod normal, acesti dinti cad si sunt inlocuiti de catre dintii permanenti, dar, in absenta aparitiei acestui fenomen, dintii de lapte pot ramane functionali pentru multi ani.

Cand si cum apar dintii de lapte?

Dintii de lapte incep sa se formeze inca din faza embrionara a sarcinii. Dezvoltarea dintilor de lapte incepe in saptamana a sasea de sarcina. Cand embrionul ajunge la 8 saptamani exista deja 10 zone pe gingia de sus si pe cea de jos, care se vor dezvolta mai tarziu in dentitia propriu-zisa. Acesti dinti isi vor continua procesul de formare pana in momentul in care vor erupe in gurita copilului.

Dintii de lapte sunt in numar de 20. Eruptia lor incepe in jurul varstei de 6 luni a copilului si continua pana in jurul varstei de 25 – 33 de luni. Dantura de lapte este alcatuita din incisivii centrali, incisivii laterali, canini, molarii primari si molarii secundari. Primii dintisori care apar sunt cei din fata de jos, iar cei care apar ultimii sunt molarii secundari.

In general, dintii de jos apar inaintea celor de sus, iar fetitelor le dau dintii mai devreme decat baieteilor.

Odata ce dintisorii au inceput sa erupa, ei vor aparea, cu aproximatie, cate unul in fiecare luna. Asa ca la prima sa aniversare bebelusul tau o sa aiba deja 6 dintisori.

Vasta la care erup dintii de lapte:

 • incisivii centrali – 6-12 luni;
 • incisivii laterali – 9-16 luni;
 • caninii – 16-23 luni;
 • molarii primari – 13-19 luni;
 • molarii secundari – 22-33 luni.

  Dintii de lapte incep sa cada in jurul varstei de 6 ani. La aceasta varsta, incep sa se dezvolte dintii permanenti, care erup si ei. Procesul de schimbare a dintilor ar putea dura pana la varsta de 12 ani. Dupa aceasta varsta, de obicei, majoritatea copiilor au doar dinti permanenti.

  Iata care sunt varstele in jurul carora apar si dintii permanenti:

  Incisivii centrali de sus – 7-8 ani;
  Incisivii centrali de jos – 6-7 ani;
  Incisivii laterali de sus – 8-9 ani;
  Incisivii laterali de jos – 7-8 ani;
  Caninii de sus – 11-12 ani;
  Caninii de jos – 9-11 ani;
  Primii premolari de sus – 10-11 ani;
  Primii premolari de jos – 10-12 ani;
  Ultimii premolari de sus – 10-12 ani;
  Ultimii premolari de jos – 11-13 ani;
  Primii molaride sus – 6-7 ani;
  Primii molari de jos – 6-7 ani;
  Ultimii molari de sus – 12-13 ani;
  Ultimii molari de jos – 12-13 ani;
  Molarii de minte de sus – 17-22 ani;
  Molarii de minte de jos – 17-22 ani.

  In jurul varstei de 21 de ani, in mod normal, un tanar ar trebui sa aiba toti cei 32 de dinti.
 • http://babyorajel.blogspot.com/2009/10/baby-orajel.html
  Baby Orajel Baby Orajel este un gel ce calmează durerile provocate de apariţia primilor dinţişori ale bebeluşilor. Nu conţine alcool (conţine doar un calmant benzocaină naturală) şi se aplică pe gingia dureroasă! Se poate folosi şi de către adulţi cu efect garantat!
  o căutare pe net despre dentinox, calgel, glicerina boraxata si alte minuni de calmare a gingiilor, cât se poate de toxice pentru organismul copilaşului tău. Încearcaţi mai bine chamomilla (granule homeopate sau siropel) sau osanit dacă vă poate trimite cineva din afară.
  Preţ 75 lei
  Telefon 0745369612
  Etichete: dureri de dinti, aparitia dintisorilor, gingii inflamate, dureri gingivale, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, bebelusi, aparitia dintisorilor, creme de dinti, medicament de dinti, calmare durere, dureri de dinti, aparitia dintisorilor, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, stomatolog pentru copii, proteze dentare, bebelusi, aparitia dintisorilor, creme de dinti, medicament de dinti, calmare durere, dureri de dinti, aparitia dintisorilor, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, stomatolog pentru copii, proteze dentare, bebelus, stomatolog pentru copii, proteze dentare,

  1 x Baby Orajel Twin Pack = 75 lei

  2 x Baby Orajel Twin Pack = 135 lei reducere 10%

  3 x Baby Orajel Twin Pack = 190 lei reducere 15 %

  4 x Baby Orajel Twin Pack = 240 lei reducere 20%