marți, 13 octombrie 2009

Ce trebuie sa stim despre dintisorii de lapte? Aparitia dintisorilor.

Dintisorii de lapte nu primesc atentia cuvenita din partea parintilor, in ideea ca ei oricum vor disparea la un moment dat. Dentitia de lapte este extrem de importanta, deoarece cu acesti dintisori copilul incepe sa mestece alimentele, sa vorbeasca clar si sa muste, explorand mediul inconjurator.

Dintisorii incep sa se formeze inca din perioada intrauterina, si de aceea unii copii au inca de la nastere unul sau 2 dintisori. Varsta la care erup dintisorii este foarte diferita, dar si ordinea acestora poate varia.
In mare majoritatea a cazurilor, primii dintisori de lapte care erup, sunt cei doi incisivi centrali inferiori, in jurul varstei de 6-8 luni. Restul dintilor incep sa erupa pe rand, iar in jurul varstei de 2 ani si jumatate, dentitia de lapte ar trebui sa fie definitivata.

In jurul varstei de 1 an, copilul poate avea intre 6 si 8 dintisori, de regula 4 inferiori si 2-4 superiori. La unii copii primul dinte isi face aparitia abia acum, sau chiar mai tarziu. Nu trebuie sa-ti faci griji decat daca bebe are mai mult de 18 luni si nu i-a aparut niciun dinte; altfel nu ai motive de ingrijorare, pentru ca fiecare copilas creste si se dezvolta in ritmul sau.

Iata varsta medie si ordinea de aparitie a dintisorilor de lapte:

  • Incisivi centrali inferiori 6-8 luni
  • Incisivi centrali superiori 7-10 luni
  • Incisivi laterali inferiori 8-12 luni
  • Incisivi laterali superiori 9-13 luni
  • Primul premolar inferior 12-14 luni
  • Primul premolar superior 16-18 luni
  • Caninii inferiori 16-18 luni
  • Caninii superiori 18-20 luni
  • Al doilea premolar inferior 20-22 luni
  • Al doilea premolar superior 24-30 luni
Durerile provocate de aparitia dintisorilor

Cand un dintisor e pe care sa erupa, gingia in locul respectiv este rosie si umflata, uneori se poate observa varful albicios al dintelui.


http://babyorajel.blogspot.com/2009/10/baby-orajel.html


Baby Orajel Baby Orajel este un gel ce calmează durerile provocate de apariţia primilor dinţişori ale bebeluşilor. Nu conţine alcool (conţine doar un calmant benzocaină naturală) şi se aplică pe gingia dureroasă! Se poate folosi şi de către adulţi cu efect garantat!
o căutare pe net despre dentinox, calgel, glicerina boraxata si alte minuni de calmare a gingiilor, cât se poate de toxice pentru organismul copilaşului tău. Încearcaţi mai bine chamomilla (granule homeopate sau siropel) sau osanit dacă vă poate trimite cineva din afară.
Preţ 75 lei
Telefon 0745369612



Bebelusul este agitat, iritat, duce toate obiectele la gura si musca cu putere pentru a-si calma durerea, plange si are pofta de mancare diminuata.

Unele jucarii cum sunt inelele gingivale pot ajuta micutul sa-si amelioreze durerile provocate de eruptia dintilor, iar compresele reci la nivelul gingiei se pot dovedi folositoare. De asemenea, ii poti curata gingiile lui bebe cu un tifon umectat cu ceai sau apa. In niciun caz nu i se vor administra calmante sau somnifere fara a consulta medicul pediatru.

Daca apar febra, geata, varsatura, diaree, tulburari ale somnului, acestea nu trebuie puse tot pe seama eruptiei dentare, ci trebuie anuntat imediat medicul pediatru.

Cum ingrijim dintisorii de lapte?

Se stie ca dentitia de lapte este mult mai sensibila decat dentitia permanenta, fiind predispusa frecvent cariilor dentare. Dintisorii si gingiile pot fi sterse inca inainte de varsta la care incepem periajul cu tifon steril imbibat in ceai de musetel sau apa calduta.

De aceea, se recomanda evitarea dulciurilor , inceperea periajului de la 4 luni cu periute speciale, moi si mici si cu pasta de dinti pentru copii. Uneori, stomatologul pentru copii poate recomanda suplimente cu fluor pentru evitarea aparitiei cariilor, deoarece fluorul ajuta la refacerea smaltului atat de sensibil al dintilor de lapte.

Cam la varsta de 2 ani, copilul trebuie sa treaca la un alt model de periuta de dinti, corespunzator varstei, cu manerul mai solid si parul moale si rar.

Ce afecteaza dintisorii?

Antibioticele de tipul tetraciclinelor, administrate atat mamei in timpul sarcinii si la copiii mici, din cauza faptului ca sunt atrase de tesuturile ce contin o mare cantitate de calciu, afecteaza dintii, colorandu-le smaltul in galben.

Unele afectiuni cum sunt tulburarile hormonale (hipotiroidia, tulburari ale metabolismului fosfo- calcic in organism), unele afectiuni cronice, hiperbilirubinemia (cresterea bilirubinei in sange; bilirubina provine din degradarea globulelor rosii) pot determina intarzierea aparitiei dintisorilor si leziuni dentare.


http://babyorajel.blogspot.com/2009/10/baby-orajel.html
Baby Orajel Baby Orajel este un gel ce calmează durerile provocate de apariţia primilor dinţişori ale bebeluşilor.
Preţ 75 lei
Telefon 0745369612



Etichete: aparitia dintisorilor, Baby Orajel, BabyOrajel, bebelusi, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, primii dinti, stomatolog pentru copii, erupţie dentară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu